Met de volgende tips kun je direct starten.
Wat minder vlees eten is goed voor zowel het milieu als je gezondheid. Vlees is tegenwoordig echter helemaal verweven in ons eetpatroon en het kan daarom lastig zijn om ergens een start te maken met minderen.
1. Ga niet van de één op de andere dag geen vlees meer eten Dit maakt het lastig om het vol te houden. Door in kleine stappen te werken is het makkelijker om nieuw gedrag aan te leren. Begin dus bijvoorbeeld met een dag in de week geen vlees, of geen vlees meer bij ontbijt of lunch.
2. Kies goede vleesvervangers Niet alle vleesvervangers zijn gezond of volwaardig in voedingsstoffen. In vlees zit veel eiwit, ijzer en vitamine B1 en B12 en het is belangrijk deze voedingsstoffen wel binnen te blijven krijgen.
• Vervang ca. 100 gram vlees door 100 gram vis of 2 eieren
• Kies je voor een kant-en-klaar vervanger, let dan op dat ze niet te zout zijn (minder dan 1,1 gram per 100 gram)
• Vervang 100 gram vlees voor 135 gram gekookte peulvruchten, tofu of tempé.
• Vervang 100 gram vlees door een handje noten (25 gram)
3. Gebruik minder vleeswaren op brood Bewerkt vlees heeft veel negatieve effecten op de gezondheid. Het beste kun je vleesbeleg dus vervangen voor iets gezonders zoals hüttenkäse, hummus of kaas!