skip to Main Content
Wat Doet Stress Met Ons Lichaam?

Wat doet stress met ons lichaam?

Stress zorgt voor het aanmaken van het hormoon cortisol. Af en toe een beetje stress is geen probleem, maar een langdurige overdosis cortisol verstoort echter veel processen in je lichaam, waaronder het zelfgenezend vermogen. Ook is het bijna onmogelijk om af te vallen als er veel cortisol in je lichaam circuleert. Je kunt dan met name last krijgen van een hardnekkig zwembandje. Het is dus voor je gezondheid belangrijk om dit hormoon een beetje in toom te houden.

Cortisol is een stresshormoon, net als adrenaline. Dit hormoon wordt door de bijnieren geproduceerd als je stress hebt. Van oudsher betekent dit dat er gevaar dreigt waarvoor je op de vlucht moet of waartegen je zou moeten vechten.

Cortisol zorgt er dan voor dat de energie die in de cellen van je lichaam opgeslagen zit snel beschikbaar komt om deze reactie op stress goed te kunnen uitvoeren.

Vandaag de dag is stress van een andere orde: stress over onbetaalde rekeningen, stress door het werk, relatiestress, onvoldoende slaap, overmatig trainen, teveel binnen zitten, junkfood eten en te weinig drinken.

Chronisch verhoogde cortisolwaarden zijn uitzonderlijk slecht voor je gezondheid. Dit probleem wordt in verband gebracht met een verstoorde hormoonbalans, verhoogde bloedsuikerwaarden, hart- en vaatziekten, een verhoogde cholesterolwaarde, en ook bijnieruitputting.

Een bijkomend vervelend probleem is de opslag van vet rondom je middel.

Eet veel groente, kom in beweging, loop in de buitenlucht, zorg voor voldoende slaap, zorg voor voldoende mineralen en vitamines (Fittergy supplementen) en breng je geest eens tot rust door body- en mind technieken.

Lukt dit je niet alleen? Op zoek naar professionele hulp op het gebied van ontspanning, beweging en voeding, schakel ons team in! Kijk voor meer informatie op www.allwaysfit.nl

Geef een reactie

Back To Top
Neem contact op