skip to Main Content

Hoe kun je een gezonde leefstijl aanhouden?

Een gezonde leefstijl is goed voor je lichaam en geest. Je voelt je fitter, hebt minder kans op ziektes en zit lekkerder in je vel. Maar hoe kun je een gezonde leefstijl aanhouden? In deze blog geef ik je vijf tips die je kunnen helpen.

Zou je graag hulp willen na het lezen van deze tips dan staat AllwaysFit graag voor jou klaar. Neem gerust contact met ons op door te bellen naar 085-077-07-07 of vul het contactformulier in. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met jou op!

Tip 1: Eet gezond en gevarieerd

Gezond eten betekent dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt. Een handig hulpmiddel daarvoor is de Schijf van Vijf. Dit zijn vijf groepen producten die goed zijn voor je gezondheid, zoals groente, fruit, volkoren graanproducten, zuivel, noten, vis, peulvruchten en plantaardige oliën. Probeer elke dag iets uit elke groep te eten en varieer zo veel mogelijk. Kies daarnaast niet te vaak voor producten buiten de Schijf van Vijf, zoals snoep, koek, chips, frisdrank en alcohol. Deze bevatten veel calorieën, suiker, zout of verzadigd vet en weinig voedingsstoffen.

Zorg dat je slechts drie maaltijden per dag neemt en probeer dit binnen acht uur in te plannen.

Wil je meer begeleiding hierbij? Vraag dan een voedingsconsult aan bij een van onze voedingscoaches.

Voedingsadvies & Coaching: BenFit

Tip 2: Behoud een gezond gewicht

Een gezond gewicht is belangrijk om gezondheidsrisico’s te voorkomen, zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten, gewrichtsklachten en bepaalde vormen van kanker.
Je kunt je gewicht controleren door je BMI (Body Mass Index) te berekenen. Dit is een maat voor de verhouding tussen je lengte en je gewicht. Een gezond BMI ligt tussen 18,5 en 25. Als je BMI te hoog of te laag is, kun je proberen af te vallen of aan te komen door je eet- en beweegpatroon aan te passen. Laat je regelmatig wegen en meten door de trainers en controleer de spier- en vetmassa. Zo kun je meer richting geven aan de keuzes die je dagelijks maakt en bepalen of deze keuzes wel efficiënt zijn.

Tip 3: Beweeg regelmatig

Bewegen is goed voor je lichaam en geest. Het houdt je spieren, botten en hart in conditie, verlaagt je bloeddruk en cholesterolgehalte, verbetert je stemming en concentratie, en helpt je om een gezond gewicht te behouden.
Het advies voor volwassenen is om minstens 150 minuten per week matig of intensief te bewegen en minstens twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten te doen. Een Bodytec-sessie is hiervoor heel geschikt, aangezien je hierbij per sessie wel 3 keer meer groeihormonen produceert dan tijdens een uur fitnesstraining.
Daarnaast kun je bijvoorbeeld veel bewegen door te wandelen, fietsen, hardlopen, zwemmen, tuinieren of sporten. Kies iets wat je leuk vindt en bij je past. Probeer daarnaast ook om niet te lang stil te zitten.

Tip 4: Stop met roken

Roken is erg schadelijk voor je gezondheid. Het verhoogt de kans op onder andere longkanker, hart- en vaatziekten, COPD (chronische bronchitis en longemfyseem) en een beroerte. Bovendien beïnvloedt roken ook je uiterlijk: het maakt je tanden geel, je huid droog en rimpelig, en je haar dof. Als je wilt stoppen met roken, kun je hulp zoeken bij bijvoorbeeld een huisarts, een stoppen-met-rokencoach of een online programma.

Tip 5: Ontspan voldoende

Een gezonde leefstijl betekent ook dat je goed voor je geest zorgt. Stress kan namelijk leiden tot allerlei klachten, zoals hoofdpijn, slaapproblemen, vermoeidheid, depressie en hartkloppingen. Probeer daarom voldoende te ontspannen en te genieten van de dingen die je doet. Zorg ook voor een goede nachtrust: slaap gemiddeld zeven tot acht uur per nacht en houd een vast ritme aan.
Als je moeite hebt om te ontspannen of te slapen, kun je bijvoorbeeld meditatie, yoga, ademhalingsoefeningen of een warme douche proberen.
Succes met het maken van de juiste keuzes elke dag!
Groetjes van het AllwaysFit team

Back To Top
Neem contact op