skip to Main Content
50 Plussers En Spierafbraak

50 plussers en spierafbraak

Ook wel sarcopenie “leeftijdsgebonden spierafbraak”.

Vanaf je 30e treedt er al spierafname op wat toeneemt naarmate je ouder wordt. Maar niet alle ouderen lijden hier aan, dus kunnen we eigenlijk wel zeggen dat het leeftijdsgebonden is??
Heeft het niet meer te maken met leefstijl??

Elke dag is er zowel een aanmaak als een afbraak van je spieren. Voor aanmaak van de spieren zijn twee factoren belangrijk: eiwitrijk voeding én lichamelijke inspanning. Het meeste effect wordt behaald als je extra eiwitten vlak voor of vlak na de inspanning wordt gegeten. De aanmaak is dan vele malen hoger. Verminderde fysieke activiteit maakt de spieren minder gevoelig voor opname van aminozuren en daarmee dus de aanmaak van spieren.

Ouderen spannen zich vaak veel minder fysiek in. Dit heeft voornamelijk te maken met hun leefstijl of kan het resultaat zijn van een ongeval of fysiek ongemak. Deze periodes van minder fysieke activiteit leiden tot afname van de spiermassa, wat weer tot gevolg heeft dat men minder gaat bewegen. Het mag duidelijk zijn dat dit elkaar versterkt en leidt tot een slechtere leefstijl.

Conclusie: Leeftijdstoename betekent niet direct een spierafname. Het is een balans tussen de juiste voeding en beweging.

Bij AllwaysFit begeleiden we 50 plusser naar een sterker en gezonder lichaam! Onze oudste sporter is op het moment 78 jaar ??

Geef een reactie

Back To Top
Neem contact op